Fakta om olika geckos

Crested geckos - ögonfransgeckos

2013-06-02 11:00 #0 av: Tilde

Crested geckos, "cresties", eller ögonfransgeckos som de heter på svenska, är en väldigt lättskött och populärt geckoart. De kännetecknas för "fransarna" de har på huvudet, längs kroppen och såklart på ögonlocken - varav de har fått sitt namn.

Om ögonfransgeckos

Ögonfransgeckon gick nyligen från att på latin ha hetat Rhacodactylus Ciliatus, till att heta Correlophus Ciliatus. De bor naturligt på en liten ögrupp vid namn Nya Kaledonien utanför Australiens kust. 

Länge trodde man att arten var utrotad, tills man hittade den på nytt  år 1994. Många av de nyfunna ödlorna togs då med till USA för forskning, samt för att avla fram fler individer från denna hotade art. Sedan dess har ögonfransgeckon blivit en väldigt populärt geckoart att ha i hemmet och den är långt ifrån utrotningshotad i dagsläget.

Min fina Belle som sitter på en växt

Utseende

Ögonfransgeckon fick sitt namn eftersom den har fransar längs ryggens båda sidor, samt huvudet (över ögonen), vilket ger ett intryck av att arten har ögonfransar. Detta stämmer dock inte då C. Ciliatus, så som de flesta andra geckoarter, inte har ögonlock.

De blir runt 20 cm stora med en relativt lång svans. Cresties kan klättra på glas och andra plana ytor tack vare häftlamellerna de har under fötterna och på svanstippen. De kan släppa svansen om de känner sig hotade, men till skillnad från många andra geckoarter så växer den inte ut igen.

C. Ciliatus finns i fångenskap i många olika färgvariationer och mönster, så kallade morpher. De kan vara olivgröna, bruna, gula, orangea, röda, svarta, vita - ja alla möjliga färger på färgskalan förutom blått. De kan också ändra färg beroende på humör och temperament. I sitt naturliga tillstånd är färgen mycket nedtonad jämfört med hur den kan se ut. När färgen är som klarast säger man att ödlan är "fired up". 

Min fina Beast som till vänster är neutral och till höger är fired up

Miljö och föda

Ögonfransgeckos är trädlevande och nattaktiva. Vid rätt skötsel kan de bli så gamla som 15-20 år. Deras föda består av insekter, nektar och frukt, men i fångenskap erbjuder man också något som kallas för CGD, Crested Gecko Diet. Detta är ett pulver som blandas ut med vatten och innehåller alla vitaminer och mineraler som ödlorna behöver. 

I fångenskap brukar man ha arten i rumstemperatur, i höga terrarium, även om de i naturen lever i ett tropiskt klimat på runt 20-30 grader beroende på årstiden. De behöver alltså inga värmelampor eller UVB-ljus (även om UV inte kan skada). Använder man inga lampor är det viktigt att terrariet står så solljuset når det, då detta skapar en dygnsrytm för ödlorna vilket är väsentligt. Det är viktigt att luftfuktigheten inte är för låg - det bör ligga på ca 50-70%, så man måste spraya terrariet 1-2 gånger om dagen. Man bör dock se till att det inte blir för fuktigt så det bildas mögel eller liknande i terrariet - extra viktigt om man har levande växter. 

Erbjud dina cresties välplacerade gömställen och klättermöjligheter i form av växter och grenar. Vid grupphållning brukar det fungera fint att ha två eller tre honor ihop, men bäst är det med en hane och en hona, eller en hane med flera honor. Två hanar kan fungera om det inte finns en hona i terrariet, men det bör undvikas för säkerhetsskull då arten är väldigt territorial. 


Skrivet av: Tilde Carlsten

♥ Tilde

Anmäl
2013-06-02 11:02 #1 av: Nwmo

FAN VAD COOLA.

Anmäl
2013-06-02 11:12 #2 av: Tilde

#1 Haha ja det är de faktiskt Skämtar

♥ Tilde

Anmäl
2013-06-02 12:04 #3 av: [Melinda]


Bra skrivet :D Dina crested är så jäkla söta, haha

/ Sajtvärd för Gecko.ifokus

Anmäl
2013-06-02 12:36 #4 av: Tilde

#3 Tack! Glad Snart kommer det en artikel om morpherna :)

♥ Tilde

Anmäl
2013-06-02 13:54 #5 av: [Melinda]


Kanon! :) Jag är skitkass på morpherna på crested geckos, haha :p Har inte ens lyckats lista ut vad min egen är. :S fått höra lite allt möjligt, haha

/ Sajtvärd för Gecko.ifokus

Anmäl
2013-06-02 13:56 #6 av: Tilde

#5 Hahaha Skämtar Ja leopardgeckos är lättare, men nu har jag lyckats äntligen förstått mig på crested-morpherna också! Jag hjälper dig gärna med din ödlas morph. ^^

♥ Tilde

Anmäl
2013-06-02 13:58 #7 av: [Melinda]

Haha mjo ^^ Kan leta upp bilder på han sen och lägga upp :) Har en massa när han är ''normal'', men vet inte om jag har nån där han är fired-up, men kan försöka ordna en annars ^^

/ Sajtvärd för Gecko.ifokus

Anmäl
2014-08-03 00:23 #8 av: [mommo 12]

Bra text, eller vad man skriver? :-)

Anmäl
2014-09-01 22:34 #9 av: Faviarde

Kul, jag ser fram emot att läsa texten om morpherna sedan! Det är ganska klurigt det där :)

Anmäl
2015-12-02 23:07 #10 av: Tess21

Vad har ni som har Ögonfransargecko för underlag?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.