2011-06-23 12:50 #0 av: RosaKiwi

Knobtailgecko ser man allt mer utav, därför är det viktigt att det finns mycket information om dem också.

”Anmäl fakta om knobtilgecko (Underwoodisaurus milii)”

Knobatailgecko blir ungefär 14 cm lång, men det finns geckos som är 16 cm långa och lever 10-11 år. Geckon förekommer i södra delen av Australien, där det är varmt!

Knobtailgeckos har stora huvud, stora ögon och små svansar. Knobtails är rödbruna med band av vita och gula fläckar och ljusare buk, men man kan hitta dem i andra morpher också.

Dom blir mycket stressade när man hanterar dem för mycket!

Terrarie

För två sticken går det bra med ett terrarium som är 60Lx30Bx30H cm stort. Värmen borde vara 26-30 grader på dagen, men det ska finnas ett plats där dom kan svalna! På natten ska temperaturen vara ungefär 20 grader man det går bra med vanligt rumstemperatur.

Knobtailgeckos lever där det finns mycket sand, men nånting annat går också bra som bottematerial. Man bär tänka på att under dagen brukar dom gömma sig i håll, så det ska finnas gömställen som t.ex stenar, korkbarn osv.

Man måste tänka på att det ska alltid finnas rent vatten i terrariet. Man bär byta vatten varje dag och tvätta vattenskålen med varmt vatten för att få bort alla bakterier.

Som värmekälla kan man använda en värmematta men man måste tänka på att det ska inte blir för varmt! Värmemattan ska inte ha kontakt med terrariet. Värmelampor går också bra. Jag använder värmmattor för att geckos är nattlevande och tar upp värmen ur marken. Min leopardgecko började äta mer när han fick en värmematta istället för värmelampa. Men valet ät dit!

Det ska också finnas en fuktlåda i terrariet. En fuktlåda kan man göra av petboxar. För att den ska var fuktig kan man använda jord, men man ska hålla jorden fuktigt.

 

FÖDA

Knobtailgeckos äter nästan alla små insekter, men deras basföda är syrsor och små kackerlackor pudradei kalk/vitaminpulver 4-5 gånger i veckan. Som tillskott kan man ge dem mjölmaskar och små larver.

 

 

 

 

Källor: http://www.reptile-lovers.se/text1_63.html

http://www.australianaddiction.com/knobcare.html

http://www.geckos.forum24.se/geckos-post-67631.html

Skriven av Samsonmaster14 (Dominik)