Fakta om olika geckos

Leopardgecko

2010-06-22 00:10 #0 av: RosaKiwi

Här nedan har jag skrivit lite "snabb info" om Leopardgeckos för dem som vill ha lite grepp om vad en Leopardgecko är.


Leopardgecko, Eublepharis macularius

 

Detta är den perfekta nybörjarödlan! Men precis som med alla andra djur så måste man läsa på innan man skaffar dem, för att dem ska må sa bra som möjligt. Innan man skaffar en reptil så är det också bra att veta hur länge dem lever, eftersom många kan leva väldigt länge.

En leopardgecko lever i ca 20 år och är nattaktiva.
Dem blir 20-25 cm långa, så det är inga speciellt stora ödlor. Hanarna är oftast kraftigare om nacke och huvud än vad honorna är. Leopardgeckon finns i många olika mopher (färgvariationer) så det finns väldigt många att välja på. Priset för ödlan kan skilja väldigt mycket mellan morpherna, från ett par hundra till ett par tusen.

 

Föda

 

Leopardgeckon äter bara animaliskt. Deras basfoder är syrsor, men man kan även sticka till dem mjölmask och zophobas. Men se upp med att ge för mycket mask eftersom dem är väldigt feta. Något som många inte tänker på är att det är viktigt att mata syrsorna med rätt foder för att dem ska vara näringsrika för ödlan. Det finns speciellt syrsfoder som man kan köpa i djurbutik, men ge dem gärna fruktoch grönt med. Glöm inte vatten! Du kan lägga in ett blött papper eller liknande. Men det finns även speciella "kuddar" aom du kan köpa i djurbutiker som fylls med vatten.
Innan du ger maten till din ödla så ska den skakas i vitaminer och kalk.
Det räcker Att du matar din leopardgecko 3-5 gånger i veckan, dock ska ungar och dräktiga honor ha varje dag. I terrariet ska där även stå en vattenskål med nytt och förskt vatten varje dag.

 

En eller flera?

 

Normalt sätt så bor Leopardgeckon ensam, men ska du ägna dig åt avel så håller man flera tillsammans.
Man kan hålla en grupp med honor tillsammans med en hane. Dock aldrig mer än en hane eftersom det resulterar i slagsmål.

 

 

Skriven av: Josefin

// Josefin sajtvärd för gecko ifokus

 

Min hemsida &   Min blogg

Anmäl
2010-06-27 01:41 #1 av: Sazzizen

Bra artikel...Skrattande

Anmäl
2011-08-16 18:44 #2 av: [Dominik]

Jätte bra artikel!

Jag har några tips för dom som vill hålla sin leopard gecko snygg och fresh.

1) När ödlan har en fuktlåda och använder den så blir ödlan ljusare och freshare.

Min leo sitter i fuktlådan hela tiden, och är mycket gul, men innan var han mörk. Men när jag tar ut fuktlådan så blir han mörk igen :P

2) En pool på kalla sidan är också bra, eftersom där han geckon "tvätta" sig, få ner temperaturen och bli lite freshare.

En pool kan man göra av en jätte stor vattenskål XD

Anmäl
2012-08-31 15:59 #3 av: LokiAnd

#2 tack för tipset :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.